LIETUVOS BANKO BŪSTINĖ

tipas

ADMINISTRACINIAI PASTATAI

statusas

REKONSTRUKCIJOS KONKURSAS

plotas

24 265 m2

vieta

VILNIUS, LIETUVA

metai

2019

archiktai

ARTŪRAS ŽURAVLIOVAS, ANDREJ PLEŠKOV, VYTAUTAS OŽELIS

Lietuvos banko būstnės logo architektūros konkursui

Per beveik 100 metų Lietuvos bankas išsigrynino savo tris pagrindines vertybes: atsakomybė, atvirumas ir aktyvumas. Šias vertybes norime užkoduoti architektūroje, kad jos atsispindėtų darbinėje aplinkoje ir skleistų savo dvasią darbuotojams. Naujai rekonstruotas pastatas taps ne tik Lietuvos banko architektūriniu simboliu, harmoningai įsikomponuojančiu į Žirmūnų urbanistinį audinį, bet kartu ir perteiks  esmines Lietuvos Banko organizacijos vertybes. 

Buvo pasirinktas vienalytis monumentalus tūris, kuris sukurtų morfotipinį perėjimą nuo šalia esančių stambių pramoninių bei paslaugų sferos pastatų iki daugiaaukščių daugiabučių.  Įvertinus, kad aplinkui projektuojamą pastatą nėra vieno dominuojančio morfotipo, naujas daugiaaukštis administracinis korpusas projektuojamas centrinėje sklypo dalyje norint suteikti jam individualumo bei išskirti jį kaip kompozicinę dominantę.

Architektūrinė vizualizacija - vaizdas naktį nuo Žirmūnų gatvės

SCHEMOS
 

Koncepto vystymo diagramos

Komplekso administracinis pastatas yra projektuojamas sklypo centrinėje dalyje, atokiau nuo Žirmūnų gatvės ir šalia esančių daugiabučių, išlaikant šalia esančių pastatų kompozicines ašis. Tai leidžia padalinti sklypą į dvi dalis: prie daugiabučių esančią žalią - laisvą nuo automobilių zoną, ir į priekinę – reprezentacinę, turinčią automobilių stovėjimo aikštelę.

Norint suformuoti minkštesnį tūrinį perėjimą tarp greta esančių daugiabučių, pastatas skaidomas į dvi dalis. Formuojant minkštą kompozicinės ašies perėjimą nuo šalia esančių daugiaaukščių į kitoje gatvės pusėje esančius penkiaaukščius, viršutinis tūris yra  pasukamas. Taip pat, tai leidžia vizualiai sustiprinti įėjimo į pastatą kampą, žiūrint nuo pagrindinio įvažiavimo į teritoriją bei padidinti pastato matomumą nuo Žirmūnų ir Kareivių gatvių sankryžos.

Norint suformuoti aiškiai matomą įėjimą atvykstantiems per pagrindinį patekimą apatinė pastato dalis yra pakeliama ant kolonų. Užtikrinti pakankamam natūralios šviesos patekimui į visas darbuotojų zonas centrinėje pastato dalyje formuojamas atrijus. Skatinti darbuotojų aktyvų bendravimą aplink atrijų formuojamos poilsio zonos. Išnaudoti esamą vaizdinę panoramą, rytinėje pastato pusėje, įrengiama stogo terasa poilsiui.

Diagramos rodo kaip pastate veikia atrijai

Pastate projektuojami dviejų tipų atrijai: centrinis, kuris aprūpina šviesa, centre esančias, darbo vietas bei du mažesnio tipo atrijai, kurie skatiną aktyvų  bendradarbiavimą tarp įvairių skyrių darbuotojų bei sukuria kokybiško poilsio, valgymo ir darbo vietas. Taip pat apjungiant skirtingų aukštų poilsio zonas ir pirmo aukšto darbuotojų kiemelį į vientisą vizualinį kanalą sukuriami daugiaplaniai vizualiniai ryšiai, kurie išblaško darbo monotoniją.

There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form,

Diagramos rodo lankytojų, personalo bei aptarnaujančio personalo judėjimo srautus

Pagrindinis patekimas į sklypą yra formuojamas per apsaugos postą pietrytinėje sklypo pusėje. Patekus į teritoriją, darbuotojų automobilių srautas yra nukreipiamas į požeminę stovėjimo aikštelę (297 vietų). Lankytojų  taip gali automobilius statyti antžeminėje stovėjimo aikštelėje, kurioje yra numatytos 54 stovėjimo vietos. Dviratininkų takas numatomas prie dešinio pastato šono, kur yra suprojektuota dviratininkų rampa. Požeminėje aikštelėje yra numatyta dviračių stovėjimo zonos.

Iš Žirmūnų gatvės yra numatytas krovininio transporto techninis įvažiavimas į pastatą, numatyta galimybė per pastatą išvažiuoti į avarinį išvažiavimą arba pagrindinį įvažiavimą. Maisto, krovinių ir šiukšlių išvežimas  vyksta per pagrindinį apsaugos postą. Vakarinės pusės privažiavimu yra numatytas susisiekimas su virtuve, kur yra virtuvės maisto sandėliai bei virtuvės atliekų rūšiavimo patalpa. Šis pravažiavimas yra apribotas su automatiškai pasikeliančiais stulpeliais. Dešinėje yra numatytas paslėptas už fasado techninis kiemelis konferencijų salėms bei sunaikintų banknotu išvežimui.

Diagramose rodoma pastato aplinka, techniniai sprendiniai lauke

Norint sumažinti vizualinį triukšmą šalia esantiems daugiabučiams bei suformuoti galimybę judėti aplink visą pastatą, galinė pastato dalis apželdinama. Taip pat visi viršutiniuose aukštuose esantys vėdinimo techniniai įrenginiai yra įleidžiami į specialias technines nišas, o likęs stogas uždengiamas saulės kolektoriais.

Architektūrinė vizualizacija - vaizdas iš aukščiau į Lietuvos banko pagrindinį įėjimą

PLANAI
 

Sklypo planas

Aukštų  01, 02-04, 05-07, 08, -01 planai

1st floor zone scheme

Lankytojai patenka į pastatą per pagrindinį įėjimą. Hole numatoma registratūra, laukiamasis bei pokalbių kambarys. Dešinėje pusėje numatomas konferencijų centras su atskira rūbine ir sanitariniais mazgais. Už konferencijų salės numatomas sandėlis ir jungtis su techniniu kiemeliu. Konferencijų salė projektuojama su galimybe padalinanti į dvi dalis.

Darbuotojai gali patekti į pastatą tiek per holą, tiek per rūsyje esantį patikros punktą, už kurio yra numatyti trys panoraminiai liftai. Pirmame aukšte, pietinėje pusėje yra numatomas vaikų kambarys su uždara lauko žaidimų aikštele. Prie registratūros vakarinėje pusėje yra numatoma valgykla su prie jos esančiu uždaru darbuotojų kiemu. Valgykloje numatomos stumdomos vitrinos, kad vasarą valgykla galėtų veikti kiemelyje. Taip pat uždarame kiemelyje yra numatomos kelios pavėsinės su stalais ir amfiteatras - nedideliems susirinkimams. Virtuvė projektuojama su niša švediškam stalui, kuri gali  paslepiama užuolaida. Šalia yra numatomas baras ir įėjimas į virtuvę. Prie virtuvės yra techninis koridorius, kuris jungia persirengimo kambarius, virtuvę, maisto atvežimo terminalą, šiukšlių išvežimo patalpą ir apsaugos postą. Koridoriaus gale yra numatytas techninis liftas, kuris yra kontroliuojamas iš apsaugos kambario. Šis koridorius gali būti naudojamas valytojams ir kanceliariniams produktams pristatinėti į pastatą.

Darbo aukštuose kabinetai išdėstomi abipus koridoriaus. 2-4 ir 5-8 aukštai yra apjungti bendrais mažaisiais atrijais, kurie užtikrina susisiekimą ir skatina bendravimą bendrose poilsio zonose. Prie poilsio zonų yra numatytos virtuvės, posėdžių salės, tylos kambariai ir pokalbių nišos. Aštuntame aukšte yra numatomas  patalpos darbui su įslaptinta informacija, valdybos narių kabinetai bei darbo vietos.

Diagramos: darbo zonų tipai, darbo zonų išdėstymo variantai

Pastato matmenys bei lanksti koridorinė sistema projektuojama taip, kad būtų įmanoma lengvai keisti darbo zonų tipus ir dydžius, pagal susidariusius naujus poreikius.  Visi darbo aukštai gali būti pilnai įrengti kaip „open space“ biuras arba gali būti įrengtas kabinetinis sudalinimas. Tačiau rekomenduojame vengti visiškų „open space“ - atvirų darbo vietų, apsiriboti maksimaliai iki 15 žmonių vienoje erdvėje.

Atsižvelgiant į paskutinius darbo vietų projektavimo tyrimus buvo pastebėta, kad didžiausia problema yra monotonija, kuri atsiranda dėl skirtingų darbo vietų stygiaus. Tai stipriai sumažina darbuotojų produktyvumą.

Šiuolaikinėje praktikoje tapo populiaru projektuoti besikeičiančias darbo zonas, kur darbuotojai turėtų galimybę patys rinktis ir keisti darbo zonas pagal esamą poreikį. Tai darbuotojams leidžia eksperimentuoti su skirtingomis darbo zonomis. Taip kiekvienas darbuotojas gali susirasti jam patinkančią darbo vietą bei sumažti stacionarių darbo zonų kiekį, pereiti prie lankstesnių modelių bei ženkliai padidinti savo produktyvumą.

Dar viena problematiškiausia vieta šiuolaikiniuose biuruose yra tūrinė ir funkcinė monotonija. Vengiant atvirų darbo zonų ir sumaišant jas su konferencijų salėmis ir poilsio zonomis, galima ženklai padidinti mikroklimato kokybę. Įvedant kelias įstrižas sienas ir akcentus galima suteikti vidinėms erdvėms senamiesčio gatvių pojūčio, sukurti daugiau atsitiktinių ir nestandartinių vizualinių kampų.

Norint skatinti darbuotojų judėjimą ir bendravimą su tolimesniais biuro darbuotojais poilsio zonos, kavos ir vandens aparatai yra išdėliojami skirtingose vietose.

Yra siūlomi keli tipai darbo zonų:

  • Tyliosios zonos – projektuojamos maksimaliai iki 5 žmonių patalpoje. Yra pilnai uždarytos nuo triukšmo. Šioje zonoje yra numatomos darbo vietos darbuotojams, kurie turi mažiausią kiekį skambučiu, į kuriuos, esant poreikiui, atsakinėja už patalpos ribų, specialiai numatytose pokalbių nišose. Šios patalpos yra projektuojamos su padidinta garso izoliacija, yra naudojamos daugiau gipskartonio pertvaros, o ne stiklas.

  • Atviro tipo zonos – „open space“ tipo zonos, kur yra iki 15 darbuotojų. Patalpose yra leidžiama bendrauti, tačiau skambučiai yra atsakomi specialiose pokalbių nišose. Yra papildomai numatomos bendro naudojimo zonos, kaip kad poilsio kampas su kelias foteliais.

  • Aktyvios zonos – patalpos, kurios skirtos „brainstorm“ ir kūrybinėms grupėms, reikalaujančios daug pokalbių ir judėjimo. Šios patalpos projektuojamos didesnės, su mobiliais baldais bei spausdintuvo, mini virtuvėle bei kita reikalinga technika.

  • Laisvo stiliaus zonos – bendros patalpos skirtos ne tik poilsiui, bet ir darbui. Poilsio zonose, valgykloje, darbuotojų kiemelyje yra numatomi elektros lizdai bei interneto ryšis, leidžiantis darbuotojams dirbti jiems patrauklioje aplinkoje. Yra numatomi ergonomiški baldai, kurie leistų patogiai vykdyti veiklą. 

Darbo vietos yra įrengiamos su ergonomiškais baldais. Numatomos stovinčios darbo vietos, mobilūs baldai bei pertvaros. Bendro naudojimo baldai yra įrengiami su galimybe dirbti prie jų.

Architektūrinė vizualizacija - pastato vaizdas naktį

PLANAI
 

Pjūviai ir fasadai

3D facade scheme

Projektuojamas kasetinis fasadas su hibridine dvigubo fasado sistema. Tokio tipo fasado naudojimas leidžia padidinti statybos darbų greitį bei eksplotacijos kaštus. Taip pat tai stipriai sumažins dvigubo fasado priežiūros darbus ir užtikrins saulės kontrolę. Papildomai saulės kontrolei bus pasitelktos specialios plėvelės ir stiklo dangos kartu su automatinėmis žaliuzėmis. Siūlome naudoti žaliuzes integruotas į hibridinę dvigubo fasado sistemą.

Architektūrinė vizualizacija - pagrindinis įėjimas į pastatą

INTERJERAS
 

Interjero vizualizacijos -vidinės registratūros erdvė, restoranas, lauko terasa, biurų patalpos, vaikų priežiūros kambarys, konferencijų salė

Norint pabrėžti tris Lietuvos banko vertybes: atvirumą, aktyvumą ir atsakomybę pastato interjeras projektuojamas kuo šviesesnis. Naudojamos šviesios gamtinės medžiagos, norint padidinti erdvės jausmą.  

ATSAKOMYBĖ

Pastato tūrinis monumentalumas bei akmens apdaila suteiks darbuotojams bei lankytojams tvirtumo ir atsakomybės pojūtį. Vidinės darbo zonos yra projektuojamos su permatomomis arba ažūrinėmis sienomis, norint suteikti kolegų matomumą, kas skatintu atsakingumą ne tik prieš organizacija, bet ir prieš savo kolegas

 

​ATVIRUMAS

Vidinis atrijus, šviesi spalvinė gama, bendros laisvalaikio zonos bei permatomos arba ažūrinės pertvaros skatins pastato darbuotojus kuo daugiau bendrauti bei suteiks jiems atvirumo ir komandos pojūtį.

 ​

AKTYVUMAS

Didelis pasirinkimas skirtingo stiliaus darbo zonų, atviros laisvalaikio zonos su darbo vietomis skatins darbuotojus migruoti ir bandyti vis skirtingus darbo stilius, kas ženkliai padidins jų efektyvumą sumažinant darbo monotoniją. Taip pat stogo terasa, penktame aukšte, bei uždaras lauko darbuotojų kiemelis, pirmame aukšte leis pačiose sudėtingiausiose situacijose surasti ramybės oazę ir greitai atsistatyti neišeinant iš pastato teritorijos.

Medžiagų įvairiose zonose panaudojimo diagramos

Išskiriami trys pagrindiniai pastato zonų tipai. Priklausomai nuo savo paskirties, kiekvienos zonos interjeras savo medžiagiškumu stimuliuoja atitinkamus jausmus ir skatina tam tikras veiklas. Lankytojų zonoje yra puoselėjimas tvirtumo, patikimumo ir rimtumo pojūtis, o darbo zonose skatinamas atvirumas, ramybė ir dedikacija savo darbui.

Pagrindinis iššūkis projektuojant intensyvaus darbo zonas yra triukšmas, todėl darbo zonos yra numatomos iš aukštos klasės garso izoliacijos medžiagų. Visi darbo zonų koridoriai yra projektuojami su kilimine danga. Lubos ir dalinai sienos yra numatomos iš garso absorbuojančių plokščių. Stiklinės pertvaros yra numatomos su garsą slopinančia plėvele. Atvirose patalpose tarp darbo zonų yra numatomos spintos. Baldams ir pertvaroms naudojama natūrali šviesi mediena. Darbo zonų vėdinimui naudojamos pasyvios šalčio sijos užtikrinančios komfortišką klimatą.

Esamos situacijos nuotraukos su projektuojamu pastatu